Rec.food.drink.tea hírcsoport GYIK 1.5 verzió
A Rec.food.drink.tea FAQ Version 1.5 magyar fordítása

Ennek a dokumentumnak az angol eredetije megtalálható a világhálón a következő címen:
http://www.uni-konstanz.de/~dierk/faqs/msg00029.html

1. Az alapok
2. Teafőzés
3. Népszerű teák leírása - még nincs lefordítva
4. Egyéb tudnivalók - még nincs lefordítva


1. Az alapok
1.1. Mi a tea?
1.2. Milyen fajta teák léteznek?
1.2.1. Mik a legnépszerűbb változatok?
1.2.2. Mi a helyzet a gyógyteákkal?
1.3. Honnan származik a tea?
1.3.1. Termesztenek másütt is teát eladásra?
1.3.2. Honnan származik a "tea" elnevezés?
1.4. Hogyan állítják elő a teát?
1.5. Melyek a legjobb fajta teák?
1.5.1. Hogyan minősítik a teákat?
1.5.2. Minek ez a vacakolás a drága teákkal?
1.5.3. Van valami baj a filterekkel?
1.6. A különleges teák sokkal drágábbak mint a boltokban kaphatóak?


1.1. Mi a tea?

A tea egy ital, ami a tea növény (_Canekkia sinensis_, vagy _Thea sinensis_) forró vízben való kifőzésével készül. A "tea" szót használják magukra a levelekre is; és szintén ez a neve egy közép- vagy késő délutáni étkezésnek a Brit szigeteken és a hozzájuk kötődő országokban, ahol teát (az italt) szolgálnak fel különféle ételekkel.

1.2. Milyen fajta teák léteznek?

A három fő kategória a zöld, a fekete és az oolong. Mindhárom tipust ugyanabból a növényfajból készítik. A fő különbség, az eltérő feldolgozás. A fekete tea több óráig fermentálják mielőtt előkészítenék eladásra, az oolong kevesebb fermentálásban részesül és a zöld teákat pedig egyáltalán nem fermentálják.

Természetesen számtalan kölünböző fajta létezik a három fő kategórián belül.

1.2.1. Mik a legnépszerűbb változatok?

Fekete, keveretlen:
Assam (India)
Ceylon (Sri Lanka)
Darjeeling (India)
Keemun (Kína)
Nilgiri (India)
Sikkim (India)
Yunnan (Kína)

Népszerű keverékek:
English Breakfast - Angol Reggeli
Irish Breakfast - Ír Reggeli
Russian Caravan - Orosz Karaván

Ízesített (fekete és zöld):
Jasmine (Kína; zöld, jázmin virágokkal ízesített)
Earl Grey (nemzetközi; fekete, bergamot olajjal ízesített)
Lapsang Souchong (Kína és Taiwan; fekete, füsttel ízesített)

Oolong:
Ti Kuan Yin [Tai Guanyin] (Kína belső területei)
Formosa Oolong (Taiwan, sok változat)
Pu-erh (Kína)

Zöld:
Gyokuro (Japán)
Spider Leg (Japán)
Mattcha (Japán, a tea-szertartásnál használják)
Sencha (Japán)
Hojicha (Japán)
Genmaicha (Japán)
Longjing [Lung Ching, Dragon Well] (Kína)
Baozhong (Kína)
Gunpowder (Kína)

Az itt felsorolt teák nagyrészének részletes leírása a 3. részben található.

1.2.2. Mi a helyzet a gyógyteákkal?

Több száz különféle növényt használnak főzetekhez. Ezeket néha gyógyteákank hívják. A szakemberek és az ínyencek a "tea" szót általában csak az igazi teára használják.

A leggyakrabban gyógyteának használt növények a borsmenta, a kammillavirág, a csipkebogyó, a citromkóró és az ánizskapor. Sok cég szakosodik gyógykeverékek készítésére, és sok teaforgalmazó is árul gyógyteát is.

Van néhány túlzó elképzelés a növényi főzetek gyógyhatásáról, de egy-két növény valóban jó hatást gyakorolhat. Például a csipkebogyó C-vitamint tartalmaz, a kammilla sok embernek segít ellazulni és a borsmenta csillapítólag hat a gyomorra. A gyógynövények problémákat is okozhatnak. A kammilla például allergikus tüneteket válthat ki azoknál, akik parlagfű alergiában szenvednek.

1.3. Honnan származik a tea?

Teával már legalább háromszáz éve kereskednek. Először Kínában kezdték termeszteni és főzni, sok jó fajta még mindig onnan származik. Az egyik legjobb oolongot a világon Taiwanon termesztik. Japán is termel jelentős mennyiségben zöld teát, aminek a nagyrészét ott fogyasztják el.

Miután a brittek rászoktak a teaivásra, meghonosították a növényt Indiában is, hogy jobban ellenőrizhessék a kereskedelmet. India, Sri Lanka és más Dél-Kelet Ázsiai országok adják a világtermelés jórészét.

1.3.1. Termesztenek másütt is teát eladásra?

Indonézia minden éveben jelentős mennyiséget termel, elsősorban Jáván és Szumátrán. Ennek nagyrészét keverékekben használják fel.

Ezen kívül termesztenek teát Oroszországban, Afrikában (elsősorban Kenyában), és Dél-Amerikában. Vannak közöttük figyelemre méltóak, de nem sok. A jó genetikai álomány mellett nagyon fontosak a megfelelő termesztési körülmények. A legjobb teák, pár kivételtől eltekintve, hűvös, hegyik környezetben nőnek. Nincs túl sok ilyen teatermelő terület Ázsián kívül.

1.3.2. Honnan származik a "tea" elnevezés?

A teára használt szó Kína nagyrészén (és Japánban) a "csa", de a Fujian tartományban "te" (körülbelül úgy kell ejteni, hogy "téj"). A sors úgy hozta, hogy a tea első nagybani terjesztői európában a hollandok voltak, akiknek Fujianban voltak kapcsolataik. Átvették ezt az elnevezést, és továbbadták a legtöbb európai országnak. A két kivétel az oroszország és a portugália, akiknek külön kereskedelni kapcsolatuk volt Kínával. A portugálok "csa"-nak az oroszok "csaj"-nak hívják. Más területeken (mint például Törökország, Dél-Ázsia és az arab országok) a "csaj" vagy "saj" valamelyik változatát használják.

"Téj" volt a kiejtés mikor a szó először megjelent az angolban, és még mindíg így ejtik Skóciában és Írországban. Ismeretlen okokból, valamikor a tizennyolcadik század elején az angolok megváltoztatták a kiejtést "tí"-re. Szinte az összes többi európai nyelvben megmaradt az eredeti "téj" kiejtés.

1.4. Hogyan állítják elő a teát?

Az előállítás első lépése a szüret. A legtöbb helyen még mindig kézzel szüretelnek, ami (ahogy sejteni lehet) nagyon munkaigényes. Néhány termesztő gépet használ, ami hasonlóan működik egy porszívóhoz, leszippantva a leveleket az ágakról. Ez utóbbi módszert az olcsóbb teáknál használják, mivel így nem lehet szétválogatni a jóminőségű szárvégi leveleket a szár alján növő közönséges levelektől.

A leszüretelt leveletek két módon dolgozzák fel: CTC vagy hagyományos eljárással.

A CTC-t, ami a "crush, tear, curl" vagyis a "préselés, tépés, pödrés" rövidítése, elsősorban a rossz minőségű levelek esetében használják. A CTC eljárást géppel végzik, és a neve elég jól leírja a folyamatot. A gépek gyorsan összepréselik a fonyadt tealeveleket, kinyomva a nedv nagyrészét, majd széttépik azokat, és szoros labdákat pödörnek belőlük. A leveleket ezután hevítik vagy dehidratálják.

A legtöbb teás nem nagyon kedveli a CTC teát, mert ez az eljárás nem teszi lehetővé azt a gondos kezelést amit a jóminőségű teák megérdemelnek. Ennek ellenére a CTC-nek megvan a helye a teaiparban: mivel egy gépesített eljárásról van szó, lehetővé teszi nagy mennyiségű levél gyors feldolgozását, ami egyébként pocsékba menne. Jó eljárás erős, robosztus ízű teák készítésére közepes minőségben; igazság szerint sokfajta levélnek ez a legjobb feldolgozási módja.

A hagyományos módszer egy kicsit összetettebb, és nagyrészt kézzel végzik. Az eljárás eltér a fekete, az oolong és a zöld teák esetében. A fekete tea készítésének alaplépései a fonyasztás, a sodrás, a fermentálás és a szárítás.

Először a leveleket kiterítik a szabadba (lehetőség szerint árnyékba) amíg megfonnyadnak és petyhütté válnak úgy, hogy össze lehet sodorni anélkül, hogy megtörnének.

A sodrás a következő lépés. Ezt manapság már ritkán végzik kézzel. A sodrás segít összekevereni a különböző vegyületeket amik a levélben találhatók, és elősegíti az fermentálást. A sodrás után a felhalmozott leveleket szétszedik és hagyják fermentálódni.

Az fermentációt, ami a sodrás során kezdődik, a levél fajtájától függő ideig folytatják. A hosszabb fermentálás kevésbé ízes de élénkebb teát eredményez.

Végül a leveleket hevítik, hogy lezárják az fermentációs folyamatot és dehidratálják, hogy tárolni lehessen.

Az oolongot a fekete teához hasonlóan készíti, csak kevesebb ideig fermentálják a leveleket.

A zöld teákat egyáltalán nem fermentálják. Egyes változatokat nem is fonyasztják, csak leszüretelik, szárítják és elszállítják.

1.5. Melyek a legjobb fajta teák?

1.5.1. Hogyan minősítik a teákat?

Az első amit szem előtt kell tartani, hogy ez minősítés csak a száraz, egészséges levelek vizsgálatával jár. Nincs feltétlenül köze a végeredmény aromájához, szinéhez vagy ízéhez. Lehetséges finom teát főzni csúnya, töredezett levelekből, és lehet iszonyú teát főzni gondosan kezelet, gyönyörű, teljes levelekből. Azonban, mivel ezen a minősítésen kívül nem sok mindenből lehet kiindulni, nézzük a különböző minőségi osztályokat.

Eltérő minősítési rendszert használnak a fekete és a zöld teákra. Ime az alapvető minőségi osztályok a fekete teákhoz:

Flowery Orange Pekoe (peck-oh)
Orange Pekoe
Pekoe
Souchong

Broken Orange Pekoe
Broken Orange Pekoe Fannings
Broken PekoeFanningsDust

"Pekoe" (ejtsd "peko") a kínai "fehér"-ből származik, a rügyeken található fehér szálakra utalt. A korai nyugati kereskedők azokra a levelekre alkalmazták ezt a szót, amiket kizárólag a szárak végéről szedtek: a levélrügyet és a két levelet a rügy alatt. A szó használata Indiában és Sri Lankán kibővült, az azonos méretű, teljes leveleket jelentette, és jelenti még ma is. Tartalmazhat olyan leveleket is, amiket lejjebb szedtek a szárról.

A "Flowery Orange Pekoe"-t gyakran rövidítik "FOP"-nek. A "flowery" vagyis a "virágos" kifejezés a levélrügyre utal, mivel a tea virágját nem használják ital készítésre.

Az "Orange" (narancs) vagy a Dutch House of Orange keresekdő cégre, vagy arra a régi kínai szokásra utal, hogy narancsvirágokat mellékeltek a teához, mint ízesítőszert. Bármelyik történet igaz, az Orange Pekoe jobb minőségű mint a Pekoe levél.

A "Souchong" nagy leveleket jelöl, általában nem a szárvégekről.

Az elkészített leveleket átrostálják, hogy biztosítsák az azonos méretű levelek elkülönítését. A fannings (törmelék) és a dust (por) a maradék ami a rostálás után megmarad. A fannings egy kicsit nagyobb mint a dust.

A leveles (nem filteres) tea általában egész levelekből áll. A filteres tea általában Broken Orange Pekoe és Broken Pekoe, fannings és dust. A broken vagyis zúzott változatok a levelek gépi széttörésével készülnek. A zúzott levelek gyorsabban oldódnak, ami fontos a filtereknél, de a nagyobb felszin miatt, gyorsabban romlanak meg.

Mivel az Egyesült Államokban a filteres teák nagyrészét "Orange Pekoe" néven forgalmazzák, sokan azt hiszik, hogy ez egy különleges fajta tea. Valójában ez csak a levelek méretére és fizikai állapotára vonatkozó minősítés.

A jóminőségű Darjeeling teákat legtöbbször egy bonyolult rendszer alapján minősítik, ami a következő megnevezéseket használja:

TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. A "Tippy" (végi), a "Golden" (arany) és a "Flowery" (virágos) mind a szárvégi rügyre vonatkozik. (A rügynek világsabb szine van mint a teljesen kibomlott leveleknek, ezért "golden" vagyis arany.)

FTGFOP: Fancy (vagy Fine) Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. A "Fancy" (különleges) kifejezést használják az oolong teák minősítésénél is.

SFTGFOP: Super-Fine (vagy Fancy) Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

Ha Darjeeling teákkal van dolgod, a következő jellemzőkkel találkozhatsz még:

Estate (birtok): az ültetvény neve, ahonnan a levelek származnak.

Vintage (szüreti): azt jelenti, hogy egy szüretből származnak a levelek, és nincsenek semmi mással elkeverve.

First Flush (első növés): a levelek az év első terméséből származnak. Általában nagyon könnyű, finom ital főzhető ezekből.

Second Flush (második növés): a második szüretből. Sokkal robosztusabb és összetettebb mint a first flush.

Autumnal Flush (őszi növés): az esős évszak utáni szüretből való.

Zöld tea:A zöld teáknak nincsen egységes minőségi rendszere. A kínaiakat különféleképpen minősítik, attól függően, hogy honnan származnak. A japánoknak lehet, hogy van egységes minősítési sémája, de az ismereteim elégtelenek ebben a témában.

Néhány kifejezés, amit a kínai zöld teákra használnak.

Gunpowder (kis golyók, fiatal levelkből és rügyekből szorosra sodorva)Young Hyson (fiatal levelek hosszan és vékonyan sodorva)Imperial (kis golyók lazán sodorva öregebb levelkből)Twankay (rossz minőségű, sodrás nélküli levelek)

A Gunpowder (puskapor) tea nagyon szorosan van sodorva, úgy néz ki mint a sörét. A kínai szó erre a teára, a Zhucha, ami gyöngy teát jelent. Zhejiang tartományban Shanghaihoz közel termesztik.

Oolong:Az oolongok minősítése a Fanciest-től (legkülönlegesebb) vagy Extra Fancy-tól (extra különleges) mint legjobbtól a Common-ig (átlagos) mint legrosszabbig terjed. A többi minősítési rendszerrel ellentétben ez a levelekből nyerhető ital valós minőségét mutatja. A csúcs minőségek a Fanciest vagy Extra Fancy, a Fancy és az Extra Choice (extra választás) vagy Extra Fine.

1.5.2. Én szeretem a filteres teát amit a közértben vásárolok. Minek ez a vacakolás a First Flush Vintage Super-Fine Fancy Golden Tippy Flowery Orange Pekoe Estate teával?

A teaivás lényege az, hogy jól érezd magad. Ha szereted azt a teát amit most iszol, akkor ez minden amit tudnod kell.

De érdemes lehet néhanapján kipróbálni egy-két különleges teát is. Ha úgy általában szereted a teát, miért ne tennéd? Ezzel együtt jár a teáskanna és a szűrő használata, mert a filteres teákból nincs akkora választék mint a levelesekből. Ki tudja? Lehet, hogy te is teakedvelő leszel, mint sok más olvasója a rec.food.drink.tea hírcsoportnak.

Ha van egy jó teaház a környékeden, akkor kipróbálhatsz egy csésze drága teát anélkül, hogy nagy költségekbe vernéd magad.

1.5.3. Van valami baj a filterekkel?

A tea ínyencek általában megvetéssel nyilatkoznak a filterekről a következő okokból:
1. A fileterkbe kerülő tea nagyrésze nem a legjobb minőségű. Mint említettem, a filterek általában zúzott tipusú teát tartalmaznak, hogy az gyorsabban kioldódjon.
2. A teljes levelű teáknak sok változata létezik, és a legérdekesebb, legélvezetesebb teák nagyrésze nem kapható filteres változatban.
3. A filter nem vagy csak félig lebomló hozzáadás a természetes úton lebomló tealevelekhez.
4. Az ínyenceknek kell valami amit lenézhetnek.

Igazából a legtöbb teás néha használ filteres teát, egyszerűen azért, mert nincs lehetőség leveles teát főzni (például munkahelyen). Használd azt a módszert ami neked megfelelő.

1.6. A különleges teák sokkal drágábbak mint a boltokban kaphatóak?

A legtöbb jó tea nem nagyon drága, sőt olcsóbb lehet mint ahogy gondolod. Mikor filteres teát veszel, az ár nagyrésze a filterekbe töltésre és a reklámozásra megy el. A különleges teákat kimérve árulják, és a csészénkénti ár gyakran kevesebb mint a boltokban kapható teák esetében.


2. Teafőzés
2.1. Filteres teát használva
2.2. Teáskannát használva
2.2.1. Miért kell hideg csapvizet használni?
2.2.2. Minek foglalkozzak a teáskanna előmelegítésével? Szükséges ez?
2.2.3. Milyen teáskannát használjak?
2.2.4. Leveles tea, filteres tea, mi a különbség?
2.2.5. Mennyi teát használjak?
2.2.6. Mi a helyzet a tealabdákkal, szűrőkkel, stb.?
2.2.7. Mennyire legyen forró a víz?
2.2.7.1. Mi is ez a teamelegítő egyáltalán?
2.2.8. Mennyire kell komolyan venni az időkorlátokat?
2.2.9. Tegyek tejet a teámba?
2.2.9.1. A tejet a tea előtt vagy után kell a csészébe tölteni?
2.3. Más teakészítési módok.
2.3.1. Jeges tea
2.3.2. Masala chai
2.3.3. Thai tea
2.3.4. Szamovár


2.1. Filteres teát használva

Ez a legegyszerűbb módszer. Tedd a filtert a csészébe és tölts rá forrásban lévő vizet. Mikor eleget ázott vedd ki a filtert.

Furcsa mód a legtöbb étteremben az Egyesült Államokban (és Magyarországon is) képtelenek erre az egyszerű dologra. Ahogy a rec.food.drink.tea hírcsoport sok tagja bizonyíthatja, ha teát rendelünk egy étteremben, akkor általában (Magyarországon szinte mindig) egy csésze langyos vizet kapunk, amiben valami olcsó teafilter lebeg, mint egy döglött hal.

2.2. Teáskannát használva

Először az általános szabályok, a részletezés lejjebb.
A) Használj friss, hideg vizet. A csapvíz általában megfelelő, de ha rossz íze van, használhatsz szűrt vagy palackos vizet. Tedd a vizet a vízforraló kannába, forrni.
B) Készítsd elő a teáskannát. Melegítsd fel úgy, hogy megtöltöd (vagy átöblíted) forró vízzel.

C) Nemsokkal azelőtt, hogy a vízforraló kannában forrni kezdeni a víz,ürítsd ki a teáskannát és tedd bele a leveleket.
A legjobb ha szabadon teszed a teát a teáskannába, de alkalmazhatsz különféle szürőket is. Természetesen használhatsz filteres teát is. Ebben az esetben a teáskanna aljára tedd a filtereket úgy, hogy a forró víz majd rájuk zúduljon.
D) Vidd a teáskannát a vízforraló kannához, és öntsd a vizet a tealevelekre. A legtöbb fekete és oolong teát akkor kell leforrázni, mikor a víz már teljesen forr. Lejjebb részletesebben is szó lesz erről.
E) Hagyd a teát három-öt percig ázni. Vigyázz, hogy ne hagyd sokáig állni. A különféle teák eltérő idő alatt oldódnak ki. Lásd lejjebb.
F) Az ázás alatt rázd vagy kavard meg jól a teáskannát, hogy a levelek mozogjanak. Mikor leülepedtek töldsd ki a teát. Néhány szakember ajánlja az előmelegített csészéket. Ez akkor különösen fontos, ha vékony porcelán csészéket használsz, amik elrepedhetnek mikor kitöltöd a forró teát.
G) Tegyél bele amit jónak látsz: tej, cukor, méz, citrom, stb. A legtöbben a tejszint túl zsírosnak találják. Van egy jelentős vita arról, hogy a tejet vagy a teát kell először a csészébe tenni. Lásd lejjebb.
Egészségedre!

2.2.1. Miért kell hideg csapvizet használni? A forró csapvíz nem forrna fel hamarabb?

A házi vízmelegítők mosáshoz melegítik a vizet, nem iváshoz. A forró víz általában egészség károsító mennyiségben tartalmaznak nehézfémeket (például ólmot), és erős mellékízük van. Ez a víz nem biztos, hogy alkalmas emberi fogyasztásra.

Ha esetleg az Egyesült Államokban élsz egy olyan házban, aminek a vízvezeték rendszerét 1930 és 1970 között építették, jó ötlet ha a hideg vizet körülbelül egy pecig folyatod, mielőtt használnád. Ez segít megszabadulni a nehézfémektől, amik a csőben álló víbe oldódhattak. Ez természetesen minden esetben igaz, nem csak a teafőzésnél.

Néhány teás szűrt vizet használ, főleg az olyan területeken ahol rosszízű vagy egészségtelen a csapvíz. Habár ez javítja a végeredmény minőségét, néhány szűrőrendszernek van egy bosszantó hátránya. Azok a rendszerek amik leszűrik a vizet, és utána eltárolják, gyakran eredményeznek jellegtelen, furcsa ízű teát. Ez azért lehet, mert ezek a rendszerek oxigénmentes vizet állítanak elő. Általában azt javasolják, hogy a szűrt vizet szűrés után azonnal fel kell használni, vagy vissza kell jutattni az oxigént a vízbe, két edény között ötször hatszor áttöltve.

2.2.2. Minek foglalkozzak a teáskanna előmelegítésével? Szükséges ez?

Nem feltétlenül szükséges, de segít, hogy az oldódás alatt ne hüljön ki a tea túl hamar. A tea szakemberek szerint ez segít megőrizni a tea néhány finomabb komponensét. Egyesek ugyanezért szoktak teamelegítőt tenni a teáskannára az oldódás alatt. Megjegyzendő, hogy a zöld és az oolong teák esetében gyakran kedvezőbb a kissé hűvösebb víz mint a fekete teáknál, ezért ezekben az esetekben nem ajánlott a teamelegítő használata.

2.2.3. Milyen teáskannát használjak?

Sok különféle teáskanna létezik, eltérő előnyökkel és hátrányokkal. A cserép kannák hagyományosak Ázsia nagyrészén. A legtöbb jól tartja a hőt (a cserép vastagságától függően) és sok a szépen díszített darab. De mint minden cserép ezek is könnyen kicsorbulnak vagy széttörnek.

A vastag üvegkannáknak azonos előnyei és hátrányai vannak mint a cserépnek, azzal a fontos különbséggel, hogy láthatod a tea oldódását.

Vannak akik a fém kannákat kedvelik. Hátránya, hogy az oldódás alatt gyorsabban elvezeti a hőt, mint a cserép. Egyesek szerint rossz mellékízt is adnak a teának.

2.2.4. Leveles tea, filteres tea, mi a különbség?

A jó minőségű teákat általában leveles teaként hozzák forgalomba. Emellett a filteres teák hamarabb lesznek áporodottak, a nagyobb szabad felszin miatt (jobban ki vannak téve a levegőben lévő oxigénnek), és könnyen átveszik a környezetükben lévő ételek szagát és ízét (hallottam olyat, hogy magáét a dobozét is).

Ennek ellenére a filteres tea nagyon hasznos is lehet, például ha nem otthon kell teát főzni. Jó ötlet a filteres teát jól záródó fém vagy üveg tartóban tárolni, hogy tovább friss maradjon.

2.2.5. Mennyi teát használjak?

Nincs igazi egyetértés ebben a kérdésben. A ősi közhely az, hogy egy teáskanálnyi kell minden személynek és ráadásnak egy a teáskannának. Ez azonban nem határozza meg mennyi víz jár egy személynek, vagy hogy pontosan mennyi is az egy teáskanálnyi. Hallottam a másfél decinként egy teáskanáltól kezdve a fél literenként egy teáskanálig sokmindent, és ezek szintén nem szóltak a teáskanál méretéről és hogy csapott vagy púpozott teáskanálról van e szó.

Igazából nem hiszem, hogy megbízható számítást lehetne találni. A felhasználandó tea mennyisége sokmindentől függ. Ha tejet vagy cukrot akarsz tenni a teába, ajánlott több levelet használni. Ha friss, jóminőségű leveleket használsz elég lesz kevesebb. Végső soron, csak azt lehet tanácsolni, hogy próbálkozz, és találd meg azt a mennyiséget, ami neked a legmegfelelőbb.

2.2.6. Mi a helyzet a tealabdákkal, szűrőkkel, stb.?

Sok különféle módszer létezik a leveles tea kezelésére.

A) A levelek szabadon vannak a kannában. Előnyök: A levelek szabadon mozoghatnak a vízben, és így erősebb, ízesebb tea készíthető. Hátrányok: Valahogy el kell távolítani a teát a levelekről az oldódás végén, és ki kell mosni a leveleket a kannából. Ha csak egy csészével főzöl, akkor kitöltheted a teát egy szűrőn át, ami felfogja a kannából kiszabadult leveleket. Ha több csészével főzöl a következő lehetősegek közül választhatsz: - Az elején melegíts meg két teáskannát, és a kész teát töltsd át a második kannába. Jó ötlet teamelegítőt használni a kész tea melegen tartásához. - Töltsd át a kész teát egy termoszba.

B) Tealabda. A legtöbb tealabda aluminiumból készült kis lyukakkal, amin a víz átfolyhat. Előnyök: Könnyű kiszedni és tisztítani. Kevés levél szabadul el. Hátrányok: általában kevés a hely a levelek kitágulásához, és a víz nem tud megfelelően áramolni a levelek körül.

C) Rozsdamentes acélhálós teafőző. Ez, ahogy a névből kitalálható, rozsdamentes acélhálóból készül. Előnyük: jobban mozoghat a víz mint az aluminium labdában. Könnyű kiszedni és tisztítani. Hátrányok: a levelek még mindig jobban korlátozva vannak, mint ha teljesen szabadon lennének. Ezek a főzők lehetnek műanyag hálók és arany hálók is. Vannak olyanok amik egy teáscsészébe, és vannak olyanok amik egy kannába férnek.

D) Kosaras filter. Ez egy fém, műanyag vagy cserép kosár, ami megtartja a leveleket. (Vannak teáskannák amiket külön ilyenhez készítettek.) Előnyök: könnyű kiszedni és tisztítani. A levelek majdnem olyan szabadon mozoghatnak mint ha teljesen szabadon lennének. Hátrányok: További költség. Nem minden kosár illik mindegyik kannába. A külön erre készített teáskannák drágák.

E) Tea zokni. Szövet ami megtartja a leveleket. Előnyök: könnyű kiszedni, és nem nagyon korlátozza a levelek tágulását. Hátrányok: Nehéz tisztítani. Benne maradhat az előző tea íze.

F) Papír filter. Olyan mint egy kávé filter, és egy műanyag tartóba illik bele. Előnyök: könnyű kiszedni és eldobni. Hátrányok: hulladékot termel.

G) Plunger (pumpás) kanna. A pumpa lenyomja a leveleket a kanna aljára, és ott tartja azokat. Előnyök: a levelek teljesen szabad mozgása. Hátrányok: a levelek nem lettek eltávilítva az italból, így tovább oldódnak. Ráadásul ugyanúgy ki kell mosni a leveleket a kannából, mintha teljesen szabadon lettek volna.

H) Főző gépek. Kávéfőző géppel is lehet teát főzni, hasonlóan mint ahogy kávét, és már direkt teafőzésre készült gépek is kaphatók. A legtöbb teás fő problémája ezzel az, hogy a gépek túl rövid időre forralják fel a vizet. Ez elég ahoz, hogy kávét lehessen főzni, de távol áll az optimálistól a legtöbb tea esetében. Azonban az is igaz, hogy van néhány igényes teás aki megfelelő eredményeket ért el teafőző gépekkel.

2.2.7. Mennyire legyen forró a víz?

A legtöbb fekete és oolong teát olyan vízzel kell leönteni, ami már lobogva forr. Az oldódás alat érdemes teamelegítőt tenni a kannára, hogy ne hüljön ki.

A zöld teákhoz azonban jobb az olyan víz, ami a forrás után már kissé lehült. Ez fokozottan igaz a jóminőségű teákra (pl. Japán Gyokuro). Ugyanez érvényes a Baozhongra, a kevéssé oxidált oolongra mint a Tung Ting és a first flush Darjeeling teákra. Általában minél közelebb van egy tea a zöldhöz, annál hűvösebb kell legyen a víz. Kisérletezz, és tapasztald ki hogy szereted.

Ha gondot jelent, hogy esetleg túlmelegíted ezeket a finom leveleket, akkor ne tegyél teamelegítőt a kannára az oldódás során, mert az túl sok meleget tart a kannában. (Természetesen az oldódás után szabad használni teamelegítőt a tea melegentartásához.) Egyes szakemeberek azt is javasolják, hogy ne tedd fel a fedőt a kannára ha zöld teát főzöl, hogy könnyebben távozhasson a meleg.

2.2.7.1. Mi is ez a teamelegítő egyáltalán?

A teamelegítő egy szövet takaró (hasonlít a sütő kesztyűre), amit a teáskannára tesznek, hogy megakadályozzák a kihülést. A teamelegítők sokféle formában és méretben fordulnak elő. A legtöbb teljesen beborítja a teáskannát, de vannak, amik szabadon hagyják a kanna fülét és csőrét, hogy ne kelljen leszedni a tea kitöltéséhez.

A teamelegítő elsősorban akkor hasznos, ha egyszerre több csészényit főzöl, és azt akarod, hogy a tea meleg maradjon, amíg meg nem iszod. Meg kell jegyezni, hogy a cserép fülek hajlamosak felforrósodni a teamelegítőben, ezért vigyázz akkor, ha még sose használtál ilyet.

2.2.8. Mennyire kell komolyan venni az időkorlátokat?

Elég komolyan. Ha már kostoltál túláztatott teát, akkor tudhatod, hogy milyen keserű és fanyar - teljes mértékben élvezhetetlen. Talán van egy kis hibahatár, de ha már egy fél órája elfelejdkeztél az ázó teáról, akkor jobb ha előröl kezded.

Három-öt perc a legtöbb tea esetében megfelelő. Az oolong esetében, ami mindig nagyobb levelű, jól jöhet egy kicsit hosszabb ázás úgy négy-hat perc. A darjeeling, furcsa módon, másfél-három percnyi ázás után a legjobb. (Mivel könnyen lesz fanyar, a rövidebb ázási idő, jobban egyensúlyban tartja az ízeket. Ez fokozottan igaz a first flush darjeelingre.)

Egyesek úgy szeretik a teát, ha öt-tíz percig ázik. Ez a legtöbb esetben (de nem mindig) azért van így, mert nagy mennyiségű tejjel és cukorral isszák a teát, és ezek mellett a tea ízét is akarják érezni. Ha tisztán szereted inni a teát akkor talán a kettő-négy perces ázás a legjobb. Mint mindig itt is igaz, hogy legjobb ha magad tapasztalod ki, hogy mi a legmegfelelőbb a számodra.

2.2.9. Tegyek tejet a teámba?

Ha akarod.
A hagyományos adalékok a teába:
méz, tej, cukor, citrom,tej és cukor, citrom és cukor, citrom és méz

- A tejszin túl zsíros a legtöbb teához, jobb a tej.
- A tejszinhez hasonlóan a teljesen homogenizált tej is túl zsíros és átható ízű a legtöbbeknek. A sovány tejek a legjobbak. Mint mindig, ez is csak tanács, nem kőbe véset parancsolat. Ha szereted a tejszint vagy a teljes tejet a teában, akor ez elég ok arra, hogy használd.
- A tej és a méz nem jön ki egymással túl jól.
- Ne használj tejet és citromot. A savas citrom azonnal kicsapja a tejet.
Semmi esetre sem szabad bármit is tenni a zöld vagy oolong teákba. Ezeket tisztán kell meginni.

2.2.9.1. A tejet a tea előtt vagy után kell a csészébe tölteni?

Ez egy nagy viharokat kavaró kérdés Angliában. Egyesek sokkal harciasabbak ebben mint a teológiai kérdésekben.

Nincs túl sok közös pont ebben a vitában. Talán csak abban a történelmi tényben egyezik meg mindkét tábor, hogy az első porcelán csészék, amiket Angliában gyártottak, könnyen elrepedtek, ha közvetlenül tölötték ki a forró teát. Az előre beleltett tej segített megóvni a csészét. (A modren porcelánoknál erre nincs szükség.) Szó van a tej "megfőzéséről", de vannak akik szerint a tej-először módszer főzi meg a tejet, mások szerint a tea-először módszer főzi meg a tejet. Abban sincs egyetértés, hogy a tej "megfőzése" jó vagy rossz. Egyesek szerint ez javítja az ízhatást, mások szerint tönkreteszi a tejet.

Aztán itt vagyunk mi, akik úgy gondoljuk, hogy ez az egész vita arra hasonlít, mikor a skolasztikusok arról vitatkoztak, hány angyal fér el egy tű hegyén. Ez egyik módszer a vita elkerülésére, ha lemondunk a tejről, de el kell ismerni, hogy egyes teák (elsősorban a hosszan ázott English és Irish Breakfast) nagyon jók egy kis tejjel.

2.3. Más teakészítési módok.

2.3.1. Jeges tea

A jeges tea az Egyesült Államok déli részén az élet fontos tartozéka. Manapság már annyira népszrű lett, hogy dobozolva is lehet kapni a boltokban.

A jó jeges tea a fekete teák egy megfelelő keverékével készül, amit lehűtenek (vagy hűtőben, vagy úgy, hogy jégre töltik). Vannak akik tesznek bele cukrot, mások inkább innának pocsojavizet, mint cukrozott jeges teát. A édesített/nem édesített vita az angolok tej-először/tea-először vitájának amerikai változata. Egyesek citromot is tesznek a jeges teába.

Jeges teát nagyon könnyű készíteni. Főzni kell egy erős teakoncentrátumot, amit aztán hideg vízbe kell adagolni megfelelő mértékben. Jó ötlet erős ízű teát használni, ami élvezhető hidegen is. Az Assamból például borzalmas jeges tea készíthető.

2.3.2. Masala chai

A masala chai vagy fűszeres tea az indiai szubkontinensről származik. Majdnem annyi recept van masala chaira, mint ahányan isszák. Az alábbi recept az egyik kedvencem. Változtass rajta kedvedre.

Két nagy csészéhez.
1/2 liter víz
6-8 zöld malabár-kardamomum hüvely
5-6 egész feketebors
1-2 szelet friss gyömbér hámozva és kockára vágva
1 rúd fahéj, 3-5 centi hosszú
1-2 szegfűszeg
2/3 bögre (1,75 deci) tej
4 teáskanál cukor
2-3 teáskanál leveles fekete tea (lehetőleg indiai vagy ceyloni)

Tedd a vizet egy lábosba, tedd bele a fűszereket és forrald fel. Vedd lejebb a hőt, és főzzed öt-tíz percig. Add hozzá a tejet és a cukort, majd forrald fel ismét. Tedd bele a teát, kapcsold le tűzhelyt, és hagyd oldódni két-három percig. Töltsd ki két bögrébe, és tálald forrón.

2.3.3. Thai tea

A thai éttermekben gyakran szolgálnak fel egy narancs szinű italt, a thai teát, általában jéggel. Ahhoz, hogy ezt el lehessen készíteni, először olyan vörös levelű teát kell szerezni, amit Thaiföldön termesztenek, és élénk narancs szinű ital főzhető belőle.

Ahogy el lehet képzelni ilyen teát nagyon nehéz beszerezni Thaiföldön kívül, bár van néhány ázsiai bolt, ahol lehet kapni. Mindenesetre a Thai teához hasonló italt készíthetsz, ha a kedvenc fekete teádbe sűrített cukrozott tejet teszel.

2.3.4. Szamovár

A szamovár orosz találmány. Jó megoldás egy nagyszámú, sok teát ivó közösségnek, de nem igazán megfelelő egy magányos ínyenc délutáni teájának elkészítéséhez. Az alábbi eligazítást, csak érdekességként írom le. Ha veszel magadnak egy szamovárt, használd a mellékelt utasításokat.

A szamovár egy nagy fémtartály, aminek a közepén függőlegesen egy fémcső fut végig. Teafőzéshez töltsd meg a tartályt vízzel, tegyél a csőbe faszenet és gyujtsd meg. Mikor a szén felforrósodott, tegyed a teáskannát a cső tetejére, és főzz egy erős teakoncentrátumot. Ivás előtt tölts egy kevés koncentrátumot a pohárba, és higítsd fel forró vízzel a tartályból. Az oroszok hagyományosan magas, egyenes falú poharakból fogyasszák a teát, citrommal vagy dzsemmel ízesítve. A fogak közt tatott kockacukorral is gyakran isszák.